windbreker

Het doel van de windluifel is het verbeteren van het verblijfsklimaat in het winkelgebied Rond de Admirant. Het ontwerp, zowel de oppervlakte als de hoogte, is gebaseerd op de windstudie van de TU Eindhoven van prof. Dr. Ir. Bert Blocken (Faculteit Bouwkunde, Building Physics and Services).
De windluifel is ontworpen als een lamellenplafond boven de driesprong aan de voet van de AdmirantToren. Dit plafond hangt op ca. 11 meter hoogte en is opgebouwd uit evenwijdige lamellen die een glazen dak dragen. De constructie is vrijdragend en stabiel in zichzelf. Het wordt gedragen door 6 kolommen die rondom de AdmirantToren staan. 

Het ontwerp van de windluifel is opgebouwd uit drie onderdelen:

// Het lamellenplafond
// Het glazen plafond
// De draagconstructie

Het lamellenplafond is het van onderaf meest zichtbare deel en wordt gevormd door een neutraal en terughoudend vlak en bestaat uit slanke rechte, parallelle stalen lamellen. Het geeft, afhankelijk van de positie van de beschouwer, afwisselend een transparant en meer gesloten beeld. De lamellen zijn IPE liggers van 270 mm hoog die ca. 1 meter hart op hart liggen. Hierop ligt een transparant glazen dak waarbij de glasbreedte gelijk is aan de lamelafstand. Het glas wordt transparant om een zo groot mogelijke natuurlijke lichtdoorlating te garanderen.

De constructie die het geheel draagt, ligt boven de lamellen en het glas en bestaat uit een aantal hoofddraagbalken met stabiliteitskruizen. Deze voeren de krachten af naar slechts 6 ronde kolommen. De hoofdbalken zijn tussen de 700 en 1.000 mm hoog. De constructie is tot een minimum teruggebracht.

foto's: Martine Berendsen