Undercurrent

Wie de spectaculaire opname ziet van het optreden van Lang Lang in de Amsterdamse club Undercurrent zou niet verwachten dat dit gebouw ontworpen is voor een heel ander gebruik op een andere locatie. In 2000 is het gebouw als  Bezoekercentrum IJbrurg door koningin Beatrix geopend.  Met dit drijvend expositiegebouw met auditorium en uitzichttoren informeerde de gemeente Amsterdam belangstellenden over de plannen voor deze nieuwe stadsuitleg. Het drijvend dorpje tegen de strekdam bood de bezoekers luwte en vooral ook een indrukwekkend uitzicht over het IJburg in ontwikkeling.

Attika Architekten won met dit ontwerp een besloten prijsvraag en kon zo de in de jaren daarvoor opgebouwde kennis over drijvende architectuur en stedenbouw in praktijk brengen en vergroten.

Drijvende gebouwen blijken extra duurzaam omdat niet alleen herbestemming mogelijk is, maar ook relocatie. Het bezoekerscentrum bewijst dat door in 2014 als Undercurrent een nieuw leven te beginnen op een locatie in Amsterdam Noord. Als hippe club blijkt het gebouw zo steeds opnieuw Amsterdams hot-spots te markeren.

Het gebouw verschijnt nu regelmatig op televisie als fotogeniek decor voor televisieopnames. Ook hier komen expressieve constructies van massief inlands douglas tot hun recht. Attika Architekten ontving voor het voorbeeldig gebruik van hout een eervolle vermelding van het Centrum Hout.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Tags: water, competitie, hout, nieuwbouw, openbare ruimte, club, interieur

attika-bezoekerscentrum-interior
attika-bezoekerscentrum-interior
attika-trouwen-in-undercurrent
attika-undercurrent-evenementenlocatie