Molenbuurt Wormer

Attika Architekten won in 2012 de competitie voor de herstructurering van de naoorlogse woonbuurt in het Noord Hollandse Wormer. De opdrachtgever en het meebeslissend buurtcomité waardeerden het prijsvraag ontwerp omdat het bestaande kwaliteiten erkent en versterkt.

De ontworpen woningen dorps: kleinschalig, gevarieerd en pragmatisch. Met efficiënte maar ook gevarieerde plattegronden ontstaan compacte en betaalbare woningen die desondanks aanpasbaar en flexibel indeelbaar zijn. Ze sluiten aan bij het bestaande, maar zijn ook eigen en herkenbaar als een Wormer plan van nu. Architectonische thema’s zijn ontleend aan de aanwezige context: de tuindorp sfeer, het burgerlijk woonhuis, molenstompen en Zaanse pakhuizen. Met mooie materialen en sprekende details verrijkt de nieuwbouw de openbare ruimte.

Attika Architekten werkte het bestemmingplan uit tot een efficiënt stedenbouwkundige plan waarin op een vanzelfsprekende manier het parkeren, het groen en de openbare ruimte zijn geordend. Ook hier staat efficiëntie kwaliteit niet in de weg.

Opdrachtgever: WormerWonen
Foto’s: Attika Architekten
Tags: stedenbouw, sociale woningbouw, appartementen, huur, baksteen, nieuwbouw, competitie