KARKO

Attika Architekten ontwerpt de nieuwe Brede School Bonaire in Kralendijk. Het project omvat de nieuwbouw van de basisschool Papa Cornes en een kinderdagverblijf. Het is een uitwerking van het prijsvraagontwerp voor een brede school, door Attika Architekten in mei 2011 ingezonden onder het motto KARKO. Na een selectieprocedure werd KARKO uit 60 inzendingen voor uitvoering voorgedragen.

De kenmerkende architectuur van het ontwerp volgt uit de omgang met de specifieke klimatologische en culturele condities op Bonaire. Overdekte buitenruimten, beschaduwde gevels in Caribische kleuren, doorwaaibaarheid en de verwevenheid met het landschap maken het ontwerp typisch Bonairiaans. Alle gebouwen zijn gericht op een centrale overdekte buitenruimte: het “bongodak”. De ondersteunende functies zijn zo gepositioneerd dat er een gemeenschappelijk, overdekt voorplein ontstaat. Bongodak en gebouwvleugels staan op een samenbindende vloer die gebouw, terrein en landschap met elkaar vervlecht.

De gebouwvleugels zijn als gespreide vingers overwegend oost‐west georiënteerd, gericht op de heersende windrichting. Ze hebben ruime dak overstekken waarmee ze de gevels beschaduwen. Het schaarse regenwater wordt opgevangen en is beschikbaar voor de tuinen. Het groen, zowel het gecultiveerde als het ongecultiveerde, speelt een belangrijke rol in de architectuur van de brede school. De realisatie van een schooltuin, een “groene vinger”, vormt positieve aanvulling op het gebouw; ze bieden de ervaring van “kunukugardening”.

Bij de uitwerking van de gevels is gezocht naar de ondersteuning van de ruimtelijke kwaliteiten, waarbij ook de verschillende gebouwdelen in kleur zijn te herkennen. De kleuren en kleurvlakken zijn precies bepaald en nauwkeurig omschreven in de internationale NCS kleurcode. In de uitwerking van het gebouw is rekening gehouden met de mogelijkheden van de lokale bouwnijverheid. Het staalskelet voor de gebouwvleugels zijn in Nederland geprefabriceerd en ontworpen op containertransport. Maar de gevels uit bouwblokken en stucwerk kunnen met lokale arbeid worden gemaakt en gerepareerd. Het gekromde en plastisch vormgegeven Bongodak zal worden uitgevoerd als in het werk gestort beton. Iets wat op Bonaire met vakkrachten uit Zuid Amerika niet alleen mooi maar ook voordelig kan.

Opdrachtgever: openbaar Lichaam Bonaire, Rijksvastgoedbedrijf
Tags: school, kinderdagverblijf, Bonaire, competitie, stucwerk, staalbouw, beton, openbare ruimte