IJkpunten

Attika Architekten ontwerpt een reeks afwijkende pandjes in Zaltbommels nieuwbouwwijk “de Binnenvergt”. Elk pand op zich is geïnspireerd op één bepaalde periode in de architectuurgeschiedenis.

Trapgevelpand 2012 en de zandstenen gevel met luiken aan de Hugo de Grootstraat verwijzen voor een ieder duidelijk naar historische panden in Zaltbommel. De luiken en balkonhekken zijn voorzien van een motief, de mispelbloem, zoals die in het wapen van Zaltbommel voor komt. Het pand met de bijnaam “de neus” is geïnspireerd op laat moderne architectuur, in het bijzonder die van Alvaro Siza. Als extra waarde heeft Attika Architekten de gebouwen uitgevoerd in mooie materialen en voorzien van bijzondere decoratieve elementen als hekwerken, spekbanden, en bijzonder metselwerk. Op één woning staat een regel uit het lofdicht van Hugo de Groot op de kist waarmee hij Loevenstein ontvluchtte. In een ander ontwerp is het huis drager van grote gemetselde bloemmotieven.

Met dit alles ontstaat een reeks ijkpunten die de nieuwbouwwijk een grotere gelaagdheid, diversiteit en visuele rijkdom geven.

Opdrachtgever: Woonlinie
Foto’s: Martine Berendsen
Tags: woningbouw, nieuwbouw, baksteen, smeedwerk, metselwerk