hondsrugtoren

De Hondsrugtoren markeert de noordpunt van de binnenstad van Emmen en vormt een belangrijk focuspunt voor wie komt van de Frieslandroute. Vanaf drie afstanden is het ontwerp van de toren beleefbaar: van veraf als icoon in het landschap, dichterbij gekomen als sculpturale vorm in het centrum en, ernaast staand, is de toren tastbaar, aanraakbaar, en rijk in detail.

Het gebouw heeft een klassieke opbouw met een bakstenen plint, een middendeel in zandkleurig prefab beton, en een metalen kroon. De hoofdvorm heeft een stevige bakstenen basis en verjongt naar boven. De huid met de verticale profilering en de ritmiek van de repeterende raamkaders geeft het middendeel een krachtige verticale geleding. De versiering van de rug tenslotte maakt de Hondsrug toren typisch Emmen: de patronen in zandkleurig beton doen denken aan de prehistorische tijden van hunebedden maar zijn ook van nu. 

De toren is het noordelijk sluitstuk van de ontwikkeling die van de Hondsrugweg een belangrijke structuurdrager heeft gemaakt. Als onderdeel van het Masterplan “Emmen Centrum 2020” is een deel van de Hondsrugweg ondergronds gelegd en daar bovenop is het nieuwe Willinkplein gemaakt, met daaraan het nieuwe theater en de dierentuin Wildlands. Ook de Mediamarkt naar ontwerp Attika Architekten ligt aan de Hondsrugweg.

Data:
Hoogte: 65m
28 sociale huur appartementen van 75 m²
12 koopappartementen van 75 m²
4 grote appartementen van 143 m²
3 penthouses van 250 m²
240 m² commerciële ruimte
Kelder met parkeren, fietsenstalling en bergingen

Ontwikkelaar: Peter van Dijk Projects & Investments
Projectmanagement: SBM
Aannemer: Akor
Constructie: Lucassen
3D renderings: Theo van Leur
Tags: wonen, woningen, woningbouw, hoogbouw, nieuwbouw, competitie, baksteen, prefab beto