Het Plein

Met een expressief nieuw bouwdeel aan een bestaand kantoorgebouw presenteert de sociale dienst van Zutphen zich in een nieuwe formule als “het plein”. Attika Architekten ontwierp de uitbrieding op de zichtlijn vanuit de binnenstad. Ook het interieur van het bestaande gebouw is grondig gerenoveerd.
Het oude kantoorgebouw aan de Henri Dunantweg in Zutphen is in de zestiger jaren gebouwd door de Rijksgebouwendienst voor de belastingdienst en het arbeidsbureau. De architectuur typeert het tijdperk: horizontaal gelaagd, rondom gematerialiseerd in prefab schoon grindbeton en glas, een sombere en defensieve uitstraling en nauwelijks gearticuleerde entrees. Het gemeentebestuur van Zutphen wilde het leegstaande gebouw revitaliseren met een "werkplein", een overheidsconcept op het gebied van werk en inkomen.
Met een grote glaspartij in een wit gestukt paviljoen toont de dienst haar toegankelijkheid en transparantie. In de entreezone zijn een balie, de publieksontvangst, een etalage, en vergader- en instructieruimtes ondergebracht. De nieuwbouw is frontaal voor het bestaande gebouw geplaatst, en daarmee verbonden met een transparant tussenlid en loopbruggen. In het bestaande gebouw zijn de meer gesloten besloten functies ondergebracht als werk- en vergader- en archiefruimten. 

Foto's: Martine Berendsen en Attika Architekten
Tags: kantoor, nieuwbouw, renovatie, sociale dienst, publieke ruimte,