Grote beurt Centrum en Havenkom

Voor haar 25ste verjaardag heeft Almere Haven een revitaliseringbehandeling gekregen. In een uitgekiend behandelingstraject heeft Attika Architekten op diverse niveaus ingrepen voorgesteld en uitgevoerd. De winkelstraten en -pleinen hebben een continu en rustig bestratingprofiel gekregen en het straatmeubilair en de verlichting is in samenhangende havensfeer ontworpen. Het karakter en de bruikbaarheid van de Havenkom zijn door de granieten zittrappen, de houten steiger en het havenpark vergroot.

Voor de puien en luifels van de winkels is door Attika Architekten een Beeldkwaliteitplan opgezet. De uitstraling van de afzonderlijke winkels en de samenhang van het centrum als geheel zijn sterk verbeterd door de continue glazen luifel, de antracietkleurige winkelkaders, de granieten kolommen en de warme uitstraling van de houten winkelpuien. De wirwar aan bestaande reclame-uitingen is geregisseerd tot een samenhangend beeld.

Beschadigde en vervuilde betonnen kolommen hebben een bekleding van zwart en wit graniet gekregen. Bij de woningentrees staan op deze kolommen door bewoners gekozen gedichten met ‘liefde’ als thema. In de busonderdoorgang zijn ze voorzien van opbollend granito.

De hele behandeling heeft ertoe geleid dat Almere Haven levendig, fris en met zelfvertrouwen de komende decennia in gaat.

Opdrachtgever: Gemeente Almere, De Alliantie Flevoland, Goede Stede
Foto’s: Martine Berendsen
Tags: winkels, wonen, renovatie, openbare ruimte, stedenbouw, graniet, hout, revitalisering, luifels