Duurzaam wonen, Zutphen

Een woning die zoveel energie produceert dat je er ook nog je auto mee op kan laden. Dat was het doel van Marjo Dashorst en Han Roebers bij de realisatie van hun nieuwe woning in Zutphen. Een 8 kW warmtepomp met een gesloten bron op 180 meter diepte, een warmtewisselaar in het ventilatie systeem, en 32 zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen van 9,6 kW zijn de belangrijkste installaties die dit waar blijken te maken. Maar ook in het bouwkundig ontwerp is duurzaamheid leidend geweest. Zowel voor de ruimtelijke organisatie, als voor de detaillering. Zo is het huis rondom zeer goed geïsoleerd (RC rondom van 7 m²K/W). De daken zijn voorzien van vegetatiedaken.

 Ook zijn er geavanceerde op afstand bediende buitenzonweringen aangebracht, en zorgen daklichten voor daglicht op de donkerste plekken. In de dubbelhoge woonkamer schijnt de hele dag daglicht ondanks de noordelijke ligging dankzij hoge ramen op het oosten en het westen. Een overstek aan de zuidgevel voorziet de woonkeuken van schaduw in de zomer.  De expressieve houten gevels zijn gemaakt van 60 jaar oude herbruik Azobé beschoeiingen. Het patroon van wisselende breedten en het prachtige patina van de gevel geven het huis een even stoer als aanraakbaar karakter.
De herbruik damwanden, het kalkzandsteen casco, en de terrassen van herbruik Stelconplaten maken het huis niet alleen duurzaam, maar ook goeddeels circulair. 

Uitvoering: Aannemersbedrijf Peters
Installaties: Kimenai installatiebeheer BV
Fotografie: Kees Hummel Fotografie