De betere buurt

De bewoners van de Sparrenweg en woningbouwvereniging Stadgenoot hebben samen met Attika Architekten hun buurt verbeterd. In de afgelopen jaren is een zekere verloedering ontstaan als gevolg van een eerder participatieproject in de jaren ’80. De half verdiepte parkeergarage uit die dagen, met beloopbaar dak, nissen en zitplekjes, was vervuilt, lekt, en slecht onderhouden. Het was een hangplek voor junks geworden die de buurt onveilig maken.

De parkeergarage heeft een nu een rechte overzichtelijke vorm gekregen. Wie er niets te zoeken heeft wordt geweerd met een golvende gevel van cor-ten stalen lamellen die wordt opgesierd door vogels die door schoolkinderen uit de buurt getekend zijn. Er is ruimte ontstaan voor een buurtkinderspeeltuin. De openbare ruimte is overzichtelijk en aantrekkelijk gemaakt voor de omwonenden. De junks zijn vertrokken en de buurt is weer van de bewoners.

De bestaande woningentrees hebben we ook aangepakt: ze zijn hoger en lichter geworden, en hebben mooie, natuurlijke materialen gekregen.

Opdrachtgever: bewoners Sparrenweg, Stadgenoot
Foto’s: Marcel Bakker en Attika Architekten
Tags; openbare ruimte, parkeergarage, speelplaats, participatie, woning entrees, renovatie, rehabilitatie