Bibliotheek en Chez Nous

Het plan voor de uitbreiding van de bibliotheek en de vestiging van restaurant Chez Nous aan het Noorderplein in Emmen maakt deel uit van een omvangrijke kwaliteitsverbetering van het noordelijk deel van het centrum. De nieuwe Media Markt, ook door Attika Architekten ontworpen, is een grote publiekstrekker. En ook de nieuwe toegang tot de parkeergarage zorgt voor meer levendigheid op het plein. Met een nieuwe entree voor de bibliotheek en de croissanterie Chez Nous zal ook de zuidzijde van het plein zich in de vernieuwde omgeving voegen. In dit ensemble ontstaat een wisselwerking tussen de hogere gevelwand van de Media Markt en meer open, transparante flanken. Deze doorzichtige en lichte toevoegingen laten bestaande, verder terug liggende wanden in hun waarde.

In kleur en materiaal versterkt de nieuwe bebouwing de behaaglijkheid van het interieur met warme tinten brons, mahonie en grijsbruin voor de onderkant van het dak overstek. Dit ruim overstekende dak speelt een bemiddelende rol. Het biedt binding en samenhang aan de pleinzijde maar zorgt ook voor een geleidelijke overgang van exterieur naar interieur. Het interieur wordt dankzij de schaduwwerking bovendien beter zichtbaar en bruikbaar. Door de kleur van de onderkant van het dak overstek te laten samenwerken met die van de plafonds lost de publieke ruimte op in het interieur. De bestaande letters van de bibliotheek en de Chez Nous letters zijn “zwevend“ gemonteerd boven de dakrand en schuin van achteren aangelicht.

Opdrachtgever: Peter van Dijk Projects & Investments
Foto’s: Attika Architekten
Tags: winkel, entree, horeca, stedenbouw, nieuwbouw, renovatie, hout, openbare ruimte, plein