bakstenen sculptuur

De nieuwbouw van een grote commerciële functie aan het Noorderplein vormt een belangrijke impuls voor de vitaliteit van het noordelijk deel van het centrum van Emmen. Dit gebouw, waarvan de functie in hoofdzaak om gesloten gevels vraagt, vormt niet alleen het centrum van het Noorderplein, maar markeert ook gezien vanaf de drukke ontsluitingsweg aan de andere zijde het winkelcentrum. Het ontwerp van de MediaMarkt  versterkt het Noorderplein ruimtelijk door een duidelijke en aantrekkelijke pleinwand toe te voegen. Het vormt de focus op het Noorderplein tussen de reeds opgeknapte winkelpuien aan de andere wanden, waaronder de eveneens door Attika Architekten ontworpen croissanterie Chez Nous, en de bibliotheek.

Langs de Hondsrugweg is de overgang van de grotere maten langs deze hoofdontsluiting en de kleinere in het winkelcentrum vormgegeven met een plastische bewerking van de gevels. Hier ontstaat een ritme van brede en smallere, diepe en minder diepe vlakken. Het omvangrijke volume wordt verder genuanceerd door het toepassen van een warme, levendige wasserstrich baksteen. Zo wordt een verband gelegd met de meer intieme sfeer van het winkelgebied zonder de afmetingen van het programma en de stedelijke context te ontkennen.

Opdrachtgever: Peter van Dijk Projects & Investments
Foto’s: Attika Architekten
Tags: winkel, nieuwbouw, plein, stedenbouw, baksteen, kantoor