Met een reeks sprekende voorstellen voor een kwaliteitsimpuls in de naoorlogse “Waterwijk” in Zutphen overtuigde Attika Architekten de prijsvraagjury. Voor elk van de vijf zeer uiteenlopende deelprojecten zijn specifieke ingrepen voorgesteld die het eigen karakter van de bestaande bouw respecteren, maar op stedenbouwkundig niveau de samenhang versterken.
De aanpak van het woonblok uit de jaren 60 aan de Troelstralaan is gericht op een betere presentatie van het gebouw aan de openbare ruimte. Dit gebeurt door de trappenhuizen over de gehele hoogte van het blok te openen en van een eigen kleur te voorzien. De grotere transparantie van het trappenhuis gaat verloedering tegen. Groen rondom de plint van het gebouw verzacht de overgang naar de stoep en de straat.
De entrees van een aantal blokjes sociale huurwoningen uit de jaren 80 aan de Emmerikseweg gaan verscholen achter vooruitgebouwde bergingen. Om een einde te maken aan deze merkwaardige vorm van “bergingwonen” heeft Attika Architekten een lantaarn met postbussen aan de openbare weg voorgesteld. Samen met een vernieuwde entree zijn de woningen nu duidelijk geadresseerd. Op de bergingen is op initiatief van Attika Architekten een kunstproject gerealiseerd. Tegen de verwachting van sommige zwartkijkers in worden de waterrijke foto’s gewaardeerd en verrijken ze nu al jaren ongeschonden de openbare ruimte.
Met nieuwe trappenhuizen en opgehoogde galerijen worden een tweetal flatgebouwen uit de jaren 70 rolstoeltoegankelijk. De trappenhuizen krijgen een lift, laadstations voor scootmobiels, nieuwe postvakken, luifels, fietsenbeugels en zijn voortaan toegankelijk aan beide zijden. Verder komen er nieuwe hekwerken aan zowel de balkon- als de galerijzijde. Samen met nieuwe erkers op de kopgevels resulteert deze kwaliteitsimpuls in een betaalbaar wooncomplex dat zowel praktisch als esthetisch weer vele jaren mee kan.
Opdrachtgever: Woonbedrijf Ieder1
Foto’s: Bart van Hoek
Tags: staal, wonen, openbare ruimte, renovatie, competitie, baksteen, kunst