Attika ontstaan

Attika Architekten ontstaat in 1999 uit een informeel samenwerkingsverband tussen Rop van Loenhout, Jan van de Voort en Niek Kruisheer. Aanleiding was het winnen van de prijsvraag voor het Bezoekerscentrum IJburg. 


De gemeente Amsterdam wilde wel opdracht geven, maar niet aan een verzameling individuen die op verschillende bureaus verspreid over het hele land werkten. Rop werkte destijds voor VHP BDG in Rotterdam, Jan van de Voort heeft met partner Jotta van Groenewoud een eigen bureau in Zaltbommel en Niek Kruisheer vormt met Géke de Wilde het architectenbureau KdW in Zutphen. Gezamenlijk besluiten de partners een bureau in Amsterdam op te richten: Attika Architekten. Rickerd van der Plas, al betrokken bij het ontwerp van het Bezoekerscentrum, wordt enkele jaren later ook partner van Attika Architekten.

Het bezoekerscentrum wordt een succes en daarmee verwerft Attika Architekten naam als bureau voor watergebonden architectuur. Een andere specialiteit van Attika Architekten is commercieel vastgoed. Rop van Loenhout was medeontwerper van Nederlands eerste Factory Outlet Centrum Batavia Stad, en Attika Architekten zou nog vele uitbreidingen van dit Outlet, andere outlets en winkelcentra voor zijn rekening nemen.Met zijn belangstelling voor typologie en ervaring in woningbouw voegt Niek Kruisheer een derde specialisatie aan Attika Architekten toe. Daarnaast is zijn bijdrage sterk in het bedenken van ruimtelijke concepten en nieuwe invalshoeken. Jan van de Voort brengt de voor Attika Architekten typische belangstelling voor het maken van gebouwen, of liever nog, het maken van dingen in het algemeen. Rickerd van der Plas is naast een allround ruimtelijk ontwerper een enthousiasmerende handtekenaar en heeft grote invloed op de voor Attika Architekten kenmerkende wijze van presenteren. Géke de Wilde bezit de vaardigheid om kwaliteit te maken binnen elk budget dankzij een gedisciplineerde werkwijze en een ruime ervaring in de bouwkunde. Tot slot blijkt in de samenwerking een brede focus op ruimtelijk ontwerpen te liggen. Stedenbouw, architectuur, de inrichting van de openbare ruimte en het ontwerpen van meubels: Attika Architekten ziet het als samenhangende opgaven die dezelfde ontwerp intensiteit en persoonlijke betrokkenheid vragen.

Het atelier van Attika Architekten aan de Bethaniëndwarsstraat in het centrum van Amsterdam is sinds de oprichting in drie fasen uitgebreid en biedt nu ruimte aan zo’n 10 medewerkers. In 2008 gaat KdW ook verder onder de naam Attika Architekten en zo ontstaat een veelzijdig bureau voor architectuur, stedenbouw en de inrichting van de openbare ruimte met twee vestigingen en 14 medewerkers.